Slavski kolač (mrsni)

Prvo što se na dan Slave napravi je slavski kolač. On se kao i koljivo pravi na razne načine, a ja vam predlžem ovaj recept.

SASTOJCI:
3 jajeta
1/2 butera
1 litra mleka
1 kvasac
brašno po potrebi
so

PRIPREMA: Ostaviti kvasac da nadođe, posuti ga sa malo šećera radi vrenja, pa umesiti jaja, mleko i dodavati brašno neprekidno mešajući. Raviti testo debljine 2 cm, premazati trećinom butera, pa ostaviti da nadođe oko pola stata. Testo preklopiti sa krajeva, pa ga ponovo razvući i premazati sa buterom, i opet ostaviti da nadođe pa tako još jednom, dok ne potrošimo buter. Uviti testo u rolat, iseći na panjeve, i ređati u dubok sud, (može i u dva reda) da bi kolač mogao a naraste u vis. Odozgo premazati žumancem, ostaviti da malo nadođe pa ga ponovo premazati žumancem i ukrasiti po želji. Za ukrašavanje koristimo brašno i vodu, umestimo tvrđe testo pa pravimo krst sa ocilima ili već šta želimo. Peći na 200C 50 minuta.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: